BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, July 14, 2013

Perjalanan si Rama-rama

Assalamualaikum...


Waaa, dah beberapa hari kita start puasa kan. Bestnya puasa. Boleh buat ibadah banyak-banyak tapi jangan la bulan puasa je buat ibadah banyak-banyak, bulan lain pun perlu jugak tau.

So, sempena bulan puasa ni aku buat satu video. Walaupun sebenarnya banyak lagi kerja lain yang lagi penting tapi hahaha nak relax buat la benda yang kita suka kan.

Emm, video ni maybe dikategorikan sebagai 'Stop Motian Animation' tapi aku rasa macam tak berapa nak menjadi. Kurang smooth jer. But emm layan aje la.

video

Sunday, July 7, 2013

Resepi Puding Marble Coklat

Assalamualaikum..


Haa Ramadhan dah nak dekat, best kan? Alang-alang tu aku nak kongsikan resepi Puding Marble Coklat. Bolehlah dijadikan pencuci mulut untuk hidangan berbuka nanti. Setakat ni resepi ni tidak pernah mengecewakan aku. Hehehe. Cuma pemilik asal resepi ini aku pun lupa tapi aku google dari internet jugak. 

Okeh bahan-bahannya ialah:

-1 bungkus agar-agar
-1400 ml air (korang agak jela biar agar-agar tu lembut)
-1 tin susu cair
-2 cawan gula (tak suka manis sangat boleh kurangkan)
-8 sudu besar tepung jagung
-2 sudu serbuk coklat/koko (yang ni kadang aku ubah guna serbuk lain cnth Vico>memang best)
-2 sudu besar butter
-1 sudu teh esen vanilla
-2 biji telur
-sedikit garam (bagi rasa lemak-lemak gitu)
-1 sudu tepung kastard

Okeh cara nak memasaknya ialah:

1) Basahkan agar-agar kemudian masaknya bersama 1400 ml air di dalam periuk. Kacau sehingga hancur. Kemudian masukkan gula dan kacau sehingga larut.

2) Di dalam bekas lain masukkan telur satu per satu, susu, tepung jagung, tepung kastard dan juga garam.

3) Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalam periuk di atas api. Kacau sehingga likat.

4) Apabila adunan tersebut likat, masukkan 2 sudu butter bersama esen vanilla. 

5) Bahagikan adunan tersebut kepada 2 bahagian. 

6) Masukkan serbuk koko ke dalam satu adunan.

7) Kemudian campurkan adunan tersebut mengikut kreativiti anda. (Hehe, bab seni2 nak cantik ni aku failed skit. Aku main buat jer)

Okeh hasilnya seperti ini..Semua ni gambar hiasan sahaja ek. Hehehe




Alamak tiba-tiba rasa lapar pulak bila tengok gambar puding ni. Hahaha. Untuk mencorakkan puding ni sila lah cari kat internet. Selamat Mencuba!




Wednesday, June 19, 2013

Andai itu takdirNya

Assalamualaikum...


Haa siapa tengah cuti sekarang sila senyum lebar-lebar. Maklumlah haruslah mesti wajib happy kat rumah bersama family tersayang kan. And kalau siapa-siapa yang ada kerja tu, tunaikan la tanggungjawab anda sepenuhnya. Hehe..jangan sedih-sedih yer. (mentang-mentang la aku tengah cuti sekarang ni


Ehh, tiba-tiba pulak ada gambar ni kan. Hahaha. Sedang aku berdating dengan Dato Google Image anak Tan Sri Dato Dr Google, aku terjumpa gambar ni. So macam nice jer ayat-ayat dia kan. Hakhakhak

Haa, intipatinya...kita berkenalan, berkawan, berkapel dan ber-ber warga mak nenek semua tu dengan orang yang kita suka dan akhirnya hubungan tu direstui sehingga ke jinjang pelamin menandakan rezeki kita betul-betul bersama dengan orang yang kita sukai sejak dari awal lagi. Ya, satu kebahagiaan buat kita sebab kita mempunyai pilihan hidup yang tersendiri. Rupanya memang dia itu jodoh kita. 

Tapi sebaliknya, jika jodoh kita merupakan seseorang yang sangat asing dalam hidup kita, redhalah dengan ketentuanNya kerana Dia lebih tahu apa yang terbaik buat kita. Disebalik sesuatu yang berlaku ada pelangi indah yang terselindung.

Andai tiba masanya, pasti jodoh kita akan sampai. InsyaALLAH

*Gara-gara topik teman tapi mesra saudara aku tu, tiba-tiba rasa nak tulis entry ni. Hahaha*

Monday, March 18, 2013

Sedikit Cerita

Assalamualaikum...


Nak PRU ni macam-macam tawaran ada. Haha takpe yang mana baik tu kita amik yer. Peace no Wo. Tapi bab PRU tu tolak tepi la dulu. Aku lagi kesiankan orang-orang kat Lahad Datu.

Mereka ni terpaksa tinggalkan kampung kesayangan mereka. Aku doakan mudah-mudahan mereka ni selamat dan sentiasa dilindungi oleh Allah S.W.T.

Dan juga mereka yang sanggup berkorban nyawa nak pertahankan dan menewaskan pengganas di Lahad Datu tu, moga mereka dicucuri rahmat olehNya.

Semangat patriotik la pulak kali ni..

Berbalik pada pengalaman aku sekarang, bersama-sama budak-budak sekolah rendah. Mak oiii nakalnya mereka ni. Yang jadi guru ni sebenarnya aku tabik spring la boleh layan budak-budak ni. Haha

Tapi yang tak boleh tahan budak-budak ni baru darjah 4 or 5 gitu tapi dah pandai buat flying kiss. Ish3 aku harap nanti dah besar panjang elok aje lah perangainyal.

Even ada yang nakal, ada jugak yang baiknya. Dan paling best jugak umur 7 tahun tapi dah pakai serban. Alhamdulillah baguslah tu, harapnya perangai pun macam fizikal luarannya lah.

Jeng jeng jeng. Ok lah dah malas nak taip..Idea takdak lerr..

Babai... :)


Thursday, February 14, 2013

Sekadar buang habuk

Assalamualaikum gengg...


Pehabaq kamu orang?? 

GONG XI FAT CHAI...amoiiii apekkk aaa nak angpau.. Korang mesti ada yang cuti kan lagi-lagi yang masih belajar. Confirm seminggu terus cuti. Tapi untuk yang bekerja tu teruskan usaha anda untuk berkhidmat pada masyarakt. Hehe

Fakta apa ye yang menarik untuk dikongsikan?? Hurmm...berfikir..berfikir..berfikir..> macam Jimmy Neutron deiii<

...Sebenarnya takde apa yang nak dikongsikan pada masa ini...

Sekian..hehe..

If Cik Nana baca ni, dah habis cuti jangan lupa masak banyak-banyak untuk aku. Hahaha


Wednesday, January 16, 2013

Say Alhamdulillah

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar korang? Kesibukan dan kemalasan aku tak sempat nak update blog. Muahahaha...Sabau aje la..

Emm, korang pernah tak...

ding ding dong...hehe..>main-main tulis pulak haih<

...Pernah tak mensyukuri nikmat kehidupan yang korang ada sekarang ni? 

Jika tidak mulalah belajar bersyukur walaupun korang terlalu taksub dengan kehidupan dan pekerjaan yang korang buat, belajarlah bersyukur dengan nikmat yang ada. Sebab kita sebagai hamba Allah di muka bumi ni tak akan tahu apa yang akan berlaku pada kita di masa depan nanti.

Sebab apa??? Tiba-tiba pulak aku buka cerita bab ni kan..Sebenarnya...

Di suatu tempat aku sedang berada sekarang, sekadar memerhati mereka-mereka yang kurang bernasib baik dengan kehidupan mereka. Mereka tidak mampu menguruskan diri mereka sebaiknya bukan kerana cacat anggota tapi tidak mampu berfikir dengan sempurna seperti seorang manusia normal. 

Mereka-mereka yang aku jumpa ni usianya dah boleh kahwin, pangkat datuk nenek, dan kanak-kanak pun ada.

Dengan keadaan mereka yang tidak boleh diterima oleh masyarakat, lagi buatkan mereka ni rasa terasing. Tapi alhamdulillah dengan bantuan yang diterima, mereka dapat meneruskan kehidupan.

So, setinggi mana korang berada, sehebat mana kehidupan korang sekarang, jangan terlalu angkuh kerana Allah boleh tarik semua tu bila-bila masa sahaja.

Bak kata seorang hamba Allah ni, hari ni kita dapat makan dengan sempurna, dapat berpakaian kemas dan belajar dengan baik tapi hari esok siapa tahu kita ni bagaimana. Keadaan macam tu la yang jadi kat hamba Allah tu. -Tersentuh masa dengar dia cakap gitu :'( 

Tiba-tiba ayat aku jadi skema. Haha. Tu jela pengalaman yang aku nak cerita. Tapi kalau korang pening dengan point aku ni hehe mintak maaf la yer. Aku takleh nak cerita direct sekadar kias-kias boleh la kot. Muhasabah diri buat seketika yer kawan-kawan.

*Buat mereka-mereka ini jangan bersedih dengan keadaan kamu kerana disebalik 'hujan ribut petir' yang menimpa kamu Allah telah menyediakan 'pelangi' untuk kamu.