BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, September 21, 2011

Apa guna korang merokok?

Assalamualaikum...


Apa khabar korang? Khabar aku? Hehe..Sihat Alhamdulillah..

Hmm hari ni aku nak bongkarkan satu rahsia.. Ceh rahsia laa sangat. Maybe ada antara korang yang dah tau and maybe gak ada yang tak tau. So aku nak jugak inform kat korang. Eh, terlebih panjang plak pembuka kata, isi nyer kosong. Haha

Korang mesti tau akibat merokok jadi camne kan? Orang kata hati jadi hitam la buruk la..Last-last boleh bawak maut juga. Korang tau tak kat trakea korang tu ada tisu epitelium skuamus bersilia yang menghalang habuk-habuk dari masuk ke dalam paru-paru korang. Tapi once korang asyik duk sedut jer asap yang takde faedah tu..maka hilanglah silia-silia tu. Tapi korang tak perlu risau lagi pasal silia-silia ni tumbuh lagi.

Tapi yang perlu korang risau ialah bila dah lama sangat korang sedut menda alah tu sampaikan berkatalah tisu epitelium skuamus bersilia tu

"Aku tinggal kat trakea kau ni pasal xnak bagi habuk-habuk n segala bendasing-bendasing masuk tapi kau halau aku plak??!! Heh, sampainya hati kau yer.. Tapi takpe aku bersabar lagi buat muka tebal menempel kat trakea kau...Sampai lah..Kau memang sakit hati ngan aku kan..halau aku camtu..Takpe lah aku malas nak amik kisah pasal kau lagi. "

Maka ambil alihlah fibrin dengan menutupi lapisan dalam trakea tu. So tisu tu dah jadi licin. Apa-apa benda pun boleh masuk ke dalam paru-paru korang pasal dah takde penghalang lagi. Jadilah bermacam-macam penyakit kat korang.

So, aku nasihatkan..Jagalah diri korang tu, bagi kasih sayang kat diri sendiri tu. Tak payah la susah-susah nak merokok. Dah la buang duit, bagi penyakit pulak tu!! Sedarlah korang :)





4 comments:

mirzdenz said...

sbb knpe dorg mrkk kononnya nk hilang tnsion.. btol k relese tnsion,relese pncmrn n tmbh pnykt pd bdn de la. MNCMPK DIRI K LMBH KBINASAAN adakah jlnnye??renung2 la..hehe

Miss EZ said...

tu la yg org zaman skrg ni fikir..rokok tu xde benefit langsung..btol3..renung3 kan lah..sekotak sehari..dh melayang RM10..klu ikutkn blh makan byk2 dh tu..xpun guna duit tu ke arh kebaikan :)

apik pehe said...

aihhh...huhu

Miss EZ said...

aik apik pehe.....hehehe...renung2 kanlah yer..