BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, May 10, 2011

Apa itu Alam Bina -PABUM- /(PASUM)

Assalamualaikum..


Hari ni aku nak bercerita mengenai PASUM tapi takde la pasum sangat. Sebenarnya cerita aku lebih kepada ALAM BINA. PASUM ialah Pusat Pengajian Sains Universiti Malaya. Pasum terdiri dari 3 kos iaitu Sains Hayat, Fizikal dan Alam Bina.

Bagi korang yang amik sains Hayat dan Fizikal, kerja korang memang study gila-gila. Tu yang aku tengok batch aku la tapi korang nak enjoy pun boleh asalkan korang boleh catch up nanti. Aku tengok subjek budak-budak ni, naik pening. Apa yang dorang belajar ni?? Haha.. Tapi tabik la dengan dorang sanggup menghadap CALCULUS, ALGEBRA and dot dot dot..Dorang punya skop bukan setakat SPM tapi lebih kot. Bersabarlah korang yang amik sains Hayat and Fizikal ni yer. Hehe..

Now, back to our story about Alam Bina. Bila aku tahu aku dapat masuk ke Alam Bina (kejadah ni?) banyak kali duk pikiaq. Apekah pasal kos ni? Nak bina alam? bina pokok? Hisy..

Alam Bina sebenarnya pembelajaran ke arah construction. Alam Bina terbahagi kepada 5 cabang sahaja dan pelajar-pelajar yang amik kos Alam Bina di bawah PASUM, degreenya kat UM jer la. Sebab itu, Alam Bina dikatakan mempunyai tiket emas ke UM. ^^

5 kos di bawah Alam Bina iaitu, Architecture, Building Surveyor, Town Planning, Quantity Surveyor, dan Estate Management.

Mengikut pengalaman aku, Sem 1 korang akan belajar Algebra, Microeconomic, General Chemistry and Physic, Environmental Science (ES), Architecture Drafting (AD) dan Graphic Communication (GC). 

Bagi budak-budak Alam Bina ni, korang belajar math, fizik dan kimia meliputi skop SPM jer. Mungkin tambah-tambah sikit tu ada la. Bagi pelajar pure science masa SPM, korang mesti tak belajar mikroekonomi kan. Tapi tak payah risau, korang rajin baca senang jer. Hehe. Subjek ni senang nak paham la^^

Algebra tu korang boleh fikir yang korang belajar ADD MATH SPM. Ok, kalau subjek Enviromental Science boleh jadi benda baru yang korang belajar. Tapi nak kata baru sangat mungkin tak. Kalau korang amik Geografi ada jugak la sikit-sikit dalam subjek ni. ES ni lebih kurang macam Geografi tapi lebih detail.

Okay sekarang nak bagitau korang subjek yang kritikal. Haha. Subjek ni akan dikira dalam CGPA utk Sem 1 korang. Sebenarnya takde la kritikal. Macam yang korang tahu, kalau nak jadi Arkitek tak tido malam dan bagi Alam Bina ni la penyebabnya. 2 subjek ni la yang menyebabkan mata korang jadi cam beruang panda.

Architecture Drafting ni lukis-lukis pelan macam pandangan atas, tepi and dot dot. Bagi korang yang amik technical drawing mesti tau ni cuma beza dengan korang guna lukisan A3 kalau tak silap. Tapi bagi Alam Bina korang gunakan A2. Bunyi cam senang tapi nak buat benda ni memang amik masa dan kena teliti. Kalau tak, redo la kerja korang. Tapi lukis benda ni memang enjoy. Haha. Dapat jadi burung hantu. Kadang-kadang tak tido terus.

Graphic Communication ni pulak memang subjek yang pelik bila aku mula-mula masuk dulu. First-first aku kena melukis kasut yang dikumpul-kumpul tanpa lihat kertas. Means, mata aku sepanjang masa tengok kasut tu jer. Cuba la korang bayangkan apa yang jadi pada lukisan korang. GC ni lebih kepada Art juga la. Kadang-kadang subjek ni suruh kita menari dan menyanyi mengikut sesuatu pergerakan. Haha pelik tak? Apa kena mengena dengan Construction? Pastu kena melukis-lukis la. But, korang kena hati-hati walaupun nampak sempoi subjek ni tapi pemarkahan ketat. Waspadalah korang. Haha. Then, utk final projek agak banyak pemarkahan dia iaitu korang kena buat Animation. Cuma untuk korang, aku tak tahu animation berdasarkan apa. Kalau aku dulu berdasarkan cerita Chungking Express and kitaorang diwajibkan tengok masa kelas. Bagi aku cite tu 18SX. Terukk!! Tapi subjek ni jugak yang menolong korang untuk markah final Sem 1. GC dan AD ni paling banyak jam kredit.

Ok, untuk Sem 2 pula, korang akan dibahagikan kepada Design dan Non-Design. Bagi korang yang nak amik Architecture, Building Surveyor dan Town Planning, korang di masukkan dalam Design. Bagi korang yang nak amik Quantity Surveyor dan Estate Management masukklah dalam Non-Design. 

Budak-budak Design ni banyak projek and lagi banyak dari Sem 1 punya projek. Sebab korang dan diajarkan sikit sebanyak kepada kerja-kerja macam Arkitek ni. Nak masuk Design pointer pun kena tinggi gak, 3.5 lebih kurang dan mengambil kira GC dan AD.

Bagi budak-budak Non-Design pulak takde projek macam budak Design ni. Korang lebih kepada kerja-kerja mengira dan benda-benda fakta. 

Sem 2 ni jugak masih ada beberapa kuliah yang mengabungkan semua pelajar Alam Bina seperti Construction Technology, Macroeconomic, General Chemistry and Physic 2, dan Statistic and Probability (masih skop SPM). 

Bagi budak Design, korang akan belajar Basic Design dan Art Design. Bagi budak Non-Design pula, korang akan belajar Accounting and Finance, Malaysia Legal System, dan Management.

Satu hal lagi pasal budak Alam Bina ni, korang bukan belajar kat PASUM saje tapi kat Fakulti Alam Bina jugak. Hehe. Korang kan takde tempat lain dah nak pergi time Degree, FAB jugak kan. Jadi berjinak-jinaklah korang dengan FAB time PASUM lagi. Hehe

Batch aku 2010/2011 panggil kos Alam Bina bukan sebagai Pasum tetapi PABUM dan mempunyai sebab-sebab tertentu.^^

By the way, information yang aku bagi ni mengikut pengalaman aku. So, kalau ada sebarang pertukaran subjek atau maklumat dalam Alam Bina bagi batch korang nanti, Aku mintak maaf yer. Hehe..

Sekian, terima kasih......Selamat Maju Jaya^^

p/s : Kepada budak Hayat and Fizikal...jangan marah yer. Ini fakta mengenai Alam Bina. Hehe




30 comments:

onetwothreefourfive said...

terbaik..suke do

Miss EZ said...

haha..bg warning kt bakal Alam Bina...

cik bunbun said...

ehh PASUM ke? sama batch ke kita? eeehhhh

Miss EZ said...

haha..bunbun ni..lpe da...mmg pasum la

L for Allia said...

waa...baguih2...!!

cha said...

Ahaha.adoy macam payah je.nyesal pulak x pk abes time nk apply dlu.thnx 4 da info :-)

Miss EZ said...

xde r...klu fokus btol2 boley jer..lg2 klu org tu mmg kreatif..extra bonus tok dorg.. :)

Anonymous said...

Kak, Seni bina ni senang? i got only 5A for my spm. rasanya senang tak bg saya?

Anonymous said...

assalamualaikum...kak nk taya saya nie x pndai melukis sgt..kak rse kos nie sesuai x utok saya??

Miss EZ said...

Alam Bina ni byk skill melukis n kreativiti...n bab melukis tu x smestinya x pndai xbleh msuk alam bina..bleh jer..psl akak pn bkn pndai melukis sgt pn hehe..emm psl gred tu skrg ni um dh up kan..tp x sure la mcm mne skrg..ada rezeki dpt insyaALLAH la dpt..cube je la..

Anonymous said...

assalamualaikum..thanks a lot kak 4 the infrmation..btw sya nk tny skit..sya bleyh lukis kartun je n tiru2 lukisan kartun..klw nk cnstruct2 ne xbrp pndai sngat..so seuai x kos ne untuk sya??

Anonymous said...

assalamualaikum..sye nk tny klw nk amek kos alam bina ni kne pndai fizik ke??sye dpt b dlm fizik..so agk2 sye lyk x nk amek kos ni??tq

Miss EZ said...

wsslm...dlu akak pn tau lukis kartun je tu pn x bpe nk jd..t msuk alam bina lecturer akn ajar mcm2 n x kira la pndai ke xpndai last2 adik2 akn pndai jgk..dia seni kreativiti sbrnye..kdg2 bnda yg x cntik tu la seni..n buat pengetahuan adk2 akk dlu bknnye aliran sains or teknikal pape pn...just aliran akaun je n x pnh amik fizik n kimia..

Anonymous said...

salam kak,
sye nk tnye skit...sye dpt 6a jer dlm spm..so boleyh kew sya amek asasi...sbb sthu sye klw asasi dy tok yg 8a ke ats jer...sye nk mnta pndpt kak skit...

Miss EZ said...

wsslm..akak pn x sure skrg ni UM ttpkn bpe utk asasi..cube je la mntk..klo dpt rezeki adik la tu

Anonymous said...

Salam kak..best x course ni?ada lawat tmpat2 site x? Nape thun ni law nk msuk asasi UM ade interview?

Miss EZ said...

bg akak best jer course ni..yap ada lawat site..dlu mse sem 2 ada la tp just observe jer part of pembelajaran. ada interview ek? emm agaknye da diperketatkan la kot..zaman akak dlu longgar lg..hehe

Anonymous said...

Suka bca post ni.saya bkal smbung di PASUM for alam bina.xdak basic pa lngsung.SPM pon 6a jaa tpi ntah cena leh dpt.jdi nnti ni kna la beli set lukis tu?mahal dak?agak2 kak rsa saya bole ke survive dlm kos ni?xdak confident nk msuk dgn bdk lain pndai2 :'(

Miss EZ said...

tahniah la..emmm mse akak dlu ada elaun utk student asasi..so pembelian set lukisan sume tu akan ditolah trus dr elaun tu..cme kdg2 ada bnda kte kne beli sndri utk penambahbaikn pembelajaran kte tu..pndai takat mne pun kalau leka tk jadi jgk. byk budak2 skrg ble da msuk u leka ngn bena2 lain so bljar lah dr mula..haha..even akak dlu sem 1 pun main2 tp ble da sem 2 insaf skit..kuikuikui

fiza padzil said...
This comment has been removed by the author.
hijra said...

Hi kak, dah lama dah posting ni... tapi kalau akak sudi saya ada soalan nak tanya. Kalau saya nak ambik course Environmental Engineering kat UM, sesuai tak ambik Asasi Alam Bina?

Miss EZ said...

hi hijra...enviromental engineering tu pebenda?? hehe...akk x sure la..tp rsenye better amik asasi fizikal..asasi alam bina much more graphic and design jer..tu pendapat akak la^^

Anonymous said...

Salam kak.. kak waktu spm bukan aliran sains kan? Samalah mcm saye. Saye aliran akaun. Saye dapat panggilan temuduga asasi alam bina UM. Akak ambik asasi alam bina ni memang minat sendiri ke? Kalau sye lulus temuduga agak2 sye boleh servive tak ?. Result spm sye 3A je ^^

Anonymous said...

http://theainazulaiha.blogspot.com/2014/05/asasi-alam-bina-universiti-malaya.html

Maybe this can be helpful for those yang akan take Asasi Alam Bina for their further :)

Mohd Razif said...

Ttber terasa rugi xapply tahun asas utm..kalu x boleh msk fakulti alam bina...

Anonymous said...

Nak tanya kalau saya amik kos asasi alam bina kt UM, pastu nanti degree nak apply kos yg lain (komputer) kat Universiti lain boleh ke kalau pakai result asasi alam bina?

Anonymous said...

salam akak , saya bdk sains tulen so kalau nk apply asasi alam bina ni boleh x ? even saya takde basic dlm lkisan kjuruteraan.

nadhirah said...

akak kenapa sya caqi asasi alam bina dalam upu x dak un.so sya kna wat ap nihh akak


Anonymous said...

hi kalau nak tanya akak pasal masters programme dekat UM boleh ke?

Anonymous said...

haha...u make me nervous when i read all of this..oh God..tapi bila baca bab GC tu, rase mcm best je..hehe..skurg2nya ade jgk hiburan haha..ok, sbnrnya sy xtau pn wujudnya prkataan alam bina ni dlm course architecture sbb sy bru habis spm jd sy tau skit2 je psl archys, sy tau psl alam bina ni pn sbb sy baca novel yg mnceritakn kisah bdk alam bina ni..ada fakulti alam bina laa